Welke pellets kiezen?

Gepubliceerd op 8 december 2023 om 15:51

HOE KIES IK DE BESTE HOUTPELLETS?

 

Tegenwoordig stoken steeds meer mensen in België met hout pellets. En dat is met reden want het verwarmen met pellets is vaak de goedkoopste (ongeveer € 5 per zak van 15 kg) en de meest duurzame optie om uw huis te verwarmen. Daarnaast geeft de pellet kachel een prettige sfeer en fijne warmte aan uw woning.

Om optimaal te profiteren van het stoken op pellet hout, moet u ervoor zorgen dat uw pellets van optimale kwaliteit zijn. Dit zorgt voor een efficiënte en duurzame verbranding en dus voor meer comfort en een aangenamere warmte. We helpen u om een keuze te maken uit de enorme hoeveelheid pellets op de markt met de 6 onderstaande tips. Let daarbij niet alleen op de prijs, maar volg óók ons advies:

 

PELLET-CERTIFICERING

 

Koop in de eerste plaats nooit een pellet zonder certificering. Certificering garandeert de kwaliteit van uw pellets, en kopen zonder certificering kan zelfs gevaarlijk zijn.

De Europese norm DIN EN ISO 17225-2 regelt de certificering van pellets. De Europese staten hebben deze richtlijn vervolgens omgezet in hun wetgeving. In België regelt het Koninklijk Besluit van 5 april de kwaliteit van hout pellets. De Duitse DINplus-certificering is echter de bekendste in België. Een andere steeds bekendere certificering is ENplus, die zelfs nog veeleisender is dan DIN plus.

Bedenk dat de garantie voor uw pellet kachel over het algemeen alleen geldt als u gecertificeerde pellets gebruikt.

 

CALORISCHE WAARDE VAN DE PELLET

 

Wat betekent de warmtewaarde? Dit is de hoeveelheid warmte die uw pellets kunnen produceren. Met andere woorden, hoe hoger dit vermogen, hoe meer u warmte voor uw geld krijgt, want een hoge calorische waarde produceert meer warmte.

Wees echter voorzichtig, uw pellets mogen geen te hoge calorische waarde hebben. Als dit vermogen groter is dan 19MJ / 1.000 kg, bestaat het risico op het smelten van de as, wat kan leiden tot frequenter onderhoud. Geef de voorkeur aan pellets met een calorische waarde tussen 16,5 en 18MJ / 1000 kg.

Gegevens van onze pellets: 

Flammi Pellets 15KG

  • DIN PLUS
  • Gemaakt van zuiver hout, zonder lijmen of bindmiddelen
  • Voor kachels, cassettes en chauffage met houtkorrels
  • Zeer weinig tot geen stof in de zakken (hard geperst)
  • Diameter: 6 mm
  • Energetische waarde: 18 mj/kg
  • Soortelijk gewicht: 690 kg/m³
  • Vocht: <5%
  • As: 0,4%
  • Calorische waarde: 5300 Kcal/kg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.