START-TO-BEITS

Gepubliceerd op 26 april 2023 om 19:34

 

HOUT BUITENSHUIS BESCHERMEN: BEITS, OLIE-VERZADIGER, VERNIS OF VERF?

 

Meer esthetisch, ecologischer en duurzamer dan synthetische materialen; hout wordt steeds vaker buitenshuis gebruikt. Veel houten objecten - zoals blokhutten, tafels, schuttingen of schuren - worden aangeschaft en dienen onderhouden te worden. Wanneer hout buitenshuis wordt gebruikt, wordt het voortdurend blootgesteld aan klimatologische factoren zoals zonlicht, regen en vochtigheid in de winter. Het is daarom essentieel om het hout goed te beschermen tegen deze aanvallen.

Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.

In dit artikel leggen we de specifieke kenmerken van elk product uit, en laten we u kennismaken met de voor- en nadelen van elk.

  

Wat is een beits?

Er zijn twee soorten beits: dekkende beits en transparante beits.

De transparante beits laat de structuur en de tekening van het hout doorschijnen, terwijl de dekkende beits alleen de structuur van het hout laat zien.

In beide gevallen blokkeert de beits water en vocht op het oppervlak, dankzij de flexibele film die de natuurlijke variaties van het hout volgt zonder te schilferen. Alle soorten beits - behalve kleurloze beits - bieden UV-bescherming voor langdurig kleurbehoud.

  

Transparante beits

Beits met hoge bescherming (synthetisch) of extreme bescherming (op waterbasis) wordt aanbevolen voor alle soorten Europees of exotisch hout. Zij zijn perfect geschikt voor naaldhout en loofhout, zoals spar, den, lariks, douglasspar, rode ceder en eik. Dankzij de flexibiliteit van hun film, laten deze beitsen toe de bewegingen van het hout te volgen om barsten te vermijden. Zij garanderen een uitstekende weerstand tegen dimensionale veranderingen van het hout dat zij beschermen. Perfect voor het beschermen van huisjes, gevelbekleding, poorten, hekken, kozijnen of luiken. Transparante beits is bestand tegen slecht weer, vochtigheid en UV stralen. Het product combineert UV-filters die voorkomen dat het materiaal in de loop der jaren verkleurt of vergrijst.

  

Dekkende beits

Een dekkende beits heeft precies dezelfde kenmerken (microporositeit, flexibiliteit, UV-bestendigheid, ...) als een transparante beits. Maar een dekkend afwerkingssysteem heeft meer pigmenten dan een semi-transparant systeem en het dikkere droge residu biedt een betere bescherming in vergelijking met een transparante afwerking. Het houtpatroon is niet meer zichtbaar, maar de structuur van het hout is door de beits heen te zien.

  

 

  

Onderhoudsinterval voor beitsen: De duur van de bescherming varieert tussen 3 en 6 jaar voor een 2- of 3-laagse toepassing op verticale oppervlakken buiten. Het gebruik van een beits op horizontale oppervlakken wordt niet aanbevolen.

 

Wat is een verzadiger-impregneerolie

Verzadigers en impregneeroliën zijn eveneens niet-filmvormende beschermingsproducten (zij vormen geen film op het oppervlak). Zij impregneren en voeden het hout in de diepte, totdat verzadiging is bereikt. Gekleurde of kleurloze verzadigers en oliën zorgen voor een perfect behoud van het uitzicht en de uitstraling van het hout. Door hun snelle droging en gemakkelijke aanbreng zijn ze zeer gewild voor het onderhoud van hout buitenshuis. Verzadigers kunnen worden gebruikt om allerlei soorten houten buitenoppervlakken te beschermen: terrassen, gevelbekleding, tuinmeubelen, luiken, pergola's... In tegenstelling tot houtbeitsen, behouden verzadigers het natuurlijke karakter van het hout, en kan het ook worden aangebracht op horizontale oppervlakken.

Verzadigers bevatten synthetische harsen (acryl, alkyd) die gemakkelijk in het hout dringen en snel drogen. Beschermende producten die bekend staan als "oliën" bestaan hoofdzakelijk uit een mengsel van plantaardige oliën. In beide gevallen versterken pigmenten de UV-bescherming van de oliën/verzadigers en worden biocide additieven toegevoegd om de weerstand bij buitengebruik te verhogen.

Onderhoudsinterval: Verzadigers en impregneeroliën zijn de gemakkelijkst te onderhouden beschermingsproducten. Het is inderdaad niet nodig om te schuren of te strippen alvorens een onderhoudslaag wordt aangebracht. Een eenvoudige reiniging van het oppervlak, na de eventuele toepassing van een ontgrijzer, volstaat alvorens een nieuwe beschermingslaag wordt aangebracht. Het onderhoud is echter frequenter dan bij beits. In de orde van 1 tot 2 jaar voor horizontale oppervlakken en 2 tot 5 jaar voor verticale oppervlakken.

  

 

 

Wat is een vernis?

Beits en vernis zijn twee afwerkingen die de structuur van het hout laten doorschijnen. Deze twee producten hebben verschillende kenmerken: beits is microporeus (het laat het hout ademen door de bescherming die het biedt) en vernis is dat niet.

De vernis is de transparante afwerking die het hout het meest duurzaam beschermt. Het is ideaal voor zogenaamde "nobele" houtsoorten, die het een ideale en blijvende waarde biedt. De vernis houdt het hout vast in een ondoordringbare cocon en beschermt het zo tegen agressie van buitenaf. Het hout ademt niet door de lak, het is gewoon goed beschermd.

  

 

  

Lakbescherming

Bij het aanbrengen van een beits of verzadigingsmiddel dringt een deel van het product in het hout terwijl het andere deel op het oppervlak blijft. Hierdoor blijft de structuur en/of de vormgeving van het hout zichtbaar.

De verf maakt de visuele eigenaardigheden van het hout ondoorzichtig en verbergt de nerf en het reliëf door het hout gladder te maken. De verf is altijd dekkend, hun laag is dik en blijft op het oppervlak van het hout. Lakverven voor buitenhout zijn over het algemeen ook microporeus om het vocht uit het hout af te voeren.

De verf biedt een langduriger bescherming dan de beits. Hoe meer u het hout afdekt, hoe meer u per definitie voorkomt dat het in contact komt met alles wat de veroudering versnelt (denk aan: zon, vochtigheid, temperaturen, enz.).

Als de steun beschadigd is en reparaties noodzakelijk zijn, is schilderen de aanbevolen oplossing, aangezien de reparaties onzichtbaar zullen worden gemaakt door een dikkere ondoorzichtige laag verf.

  

De bovenstaande tabel geeft een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de producten wat betreft weergave, gebruiksgemak en het interval tussen onderhoudsbeurten. De verf biedt de langste bescherming, terwijl een verzadiger een gemakkelijke applicatie, en minimale voorbereiding mogelijk maakt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.