Hoe je jouw badkamer als een professional renoveert

Gepubliceerd op 4 juli 2022 om 19:35

Het proces van een badkamerrenovatie kan voor sommigen van jullie een hoop gedoe lijken. Eerlijk gezegd lijkt het een ontmoedigende taak – je moet een ruimte organiseren die niet alleen functioneel en praktisch is, maar ook comfortabel en sereen. Er zijn ook zoveel factoren waarmee je rekening moet houden, hoeveel geld je bereid bent uit te geven, wat voor soort tegels je mooi vindt, of je nu de voorkeur geeft aan een badkuip of een douche! Om de hele ervaring leuker te maken, hebben we hier voor jou een overzicht met tips en adviezen gemaakt, waarmee je jezelf goed kunt voorbereiden en van tevoren kunt plannen. Zo verloopt de verbouwing stressvrij en weet je beter waar je aan toe bent.

Planning van de begroting

In Nederland kost het verbouwen van een badkamer ongeveer €5.000 tot €10.000. Dit klinkt misschien als veel geld, maar bij het renovatieproces komen gewoon veel aspecten kijken waarmee je rekening moet worden.

Om te beginnen moet je rekening houden met de grootte van jouw badkamer. Grote badkamers zijn natuurlijk geweldig omdat ze je veel ruimte geven en je creatiever kunnen zijn. Ze hebben echter ook een groter budget nodig, omdat er meer items nodig zijn om de kamer te vullen. Daarbij kunnen de totale kosten stijgen als je besluit ook enkele structurele wijzigingen aan te brengen.

Daarnaast moet je ook rekening houden met het soort materialen dat jij wilt gebruiken. Meer kwaliteit heeft immers een prijs. Daarom moet je van tevoren slimme keuzes maken, rekening houdend met jouw budget. 

Ten slotte moet je de eventuele specialisten die jij tijdens het renovatieproces wilt inhuren niet vergeten. Je hebt dit specialisme nodig tijdens het voorbereidingsproces. Vooral als je van plan bent om de badkamer grondig te (laten) verbouwen. Denk maar aan al het installatiewerk. Als je daar zelf geen kennis van hebt, is het belangrijk om dit door een professional te laten doen. Zo zijn er veel elementen in de badkamer die expertise vereisen om alles veilig te realiseren. Deze kosten moet je niet onderschatten. Als jij je zorgen maakt over het budget, ga dan terug naar de tekentafel om ervoor te zorgen dat alles wel in het budget past.

Keuzes maken

Zodra alles is gepland, kun jij jouw droombadkamer werkelijkheid maken. Maar voordat je begint met het bestellen van nieuwe materialen en accessoires, moet je jezelf een paar vragen stellen:

Hoeveel mensen zullen de badkamer gebruiken?

Het is slim om hier van tevoren over na te denken, omdat je dan voorbereid kan kijken naar wat voor soort wastafel of spiegel je nodig hebt. Als jij in de ochtend met meer dan 2 personen in de badkamer staat, dan is het wellicht handig om te kiezen voor een dubbele wastafel en dubbele spiegels. Zo is het bij ons thuis vaak file, dus hebben wij twee jaar geleden gekozen voor twee aparte wastafels en spiegels én hebben we de doorloop extra breed gehouden, zodat we elkaar niet in de weg staan.

Wordt deze badkamer ook door kinderen gebruikt?

Als het antwoord ja is, moet je wellicht rekening houden met verschillende soorten douches en baden. Zo zijn vrijstaande baden momenteel trendy, maar als je kinderen hebt die van elke bad sessie een flink waterballet maken, dan is dat misschien wat onpraktisch. Denk ook aan de hoogte van je stopcontacten, bijvoorbeeld.

Heb jij opslagruimte nodig?

Het is erg belangrijk om hier nu goed over na te denken, aangezien het in de toekomst moeilijk kan worden om extra opslagruimte toe te voegen. Kijk dus goed wat je aan opbergruimte nodig hebt. Er zijn verschillende soorten kasten, nissen, planken en andere opbergsystemen die je in deze behoefte kunnen voorzien.

Hoe ziet jouw dagelijkse routine eruit?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag, aangezien jouw dagelijkse routine betrekking heeft op hoe je de badkamer gebruikt. En hier kun je de inrichting op aanpassen. Denk bijvoorbeeld goed na over de hoeveelheid tijd die je gewoonlijk besteedt aan het klaarmaken in de ochtend, en wat je dan allemaal doet in de badkamer. Hou je van douchen of neem je graag een bad? Trek je je kleren aan in de badkamer? Doe jij daar jouw make-up? De antwoorden op al deze vragen kunnen bijdragen aan de keuzes met betrekking tot de verbouwing van jouw badkamer.

Nieuwe elementen toevoegen

Als je dit allemaal hebt overwogen, kun je beginnen met zoeken naar de nieuwe dingen die je in je badkamer wilt aanbrengen. We raden je aan om eerst de stijl te kiezen die je leuk vindt – traditioneel, rustiek, eigentijds, luxueus. Het aantal keuzes is te groot om te tellen.

Als het om de kasten gaat, moet je onthouden hoeveel opslagruimte jij denkt nodig te hebben. Vervolgens kan je kiezen voor hangende of staande modellen. Beide hebben hun eigen voordelen – de eerste kan worden geleverd met een spiegel, terwijl de laatste jou wat ruimte kan besparen. Natuurlijk speelt ook het materiaal waarvan de kasten zijn gemaakt (MDF, hars, hout, keramiek, enzovoort) een belangrijke rol, daarom moet ook daar rekening mee worden gehouden. 

Natuurlijk mag het sanitair ook niet vergeten worden, aangezien ze de belangrijkste reden zijn waarom badkamers überhaupt worden gebruikt. Daarom moet je lang en goed nadenken over jouw toilet, badkuip, douche en wastafel. Wil je een toilet dat hoger is dan het gewone toilet? Ben je een bad of een douchepersoon? Wat voor kraan zou je op je wasbak willen hebben? Als je dit allemaal hebt overwogen, kan je jouw badkamer samenstellen en beginnen met renoveren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.